7 december 2013

Door:

Categorieën: Concoursen, Springen

Vijftien lentes telt ze pas, maar in de finale van de strijd om de Auto Haarhuis Twente Cup was ze vrijdagavond op Indoor Twente de complete concurrentie de baas. Veronique Morsink mocht met Belina als laatste de ring in tijdens de winning-round en stond voor de schier onmogelijke opgave de net voor haar gestarte Maaike Koopmans en Soraya van de troon te stoten. Met een magistrale rit stelde ze haar eerste Twente Cup meteen bij haar debuut op seniorenniveau veilig.

Veronique Morsink had aan de reacties van het publiek wel meegekregen dat Koopmans een snelle tijd had neergezet, maar wist niet exact wat haar te doen stond. “Ik was nog met Belina aan het stappen toen Maaike reed”, verklaarde de amazone uit De Lutte na afloop met een glimlach van oor tot oor. “Ik heb gewoon geprobeerd zelf zo snel mogelijk te rijden en zag direct dat ik tussen hindernis één en twee wel met een galopsprong minder toe kon dan ik vooraf nog dacht. Toch ben ik eigenlijk niet eens zozeer van start gegaan met het idee dat ik die Twente Cup wilde winnen. Ik wilde vooral dat Belina hier veel zou leren in deze mooie ambiance.”

In plaats daarvan echter gaf ze zelf les aan haar opponenten, waarmee ze meteen een eind maakte aan het idee dat het met haar bij de Twente Cup altijd een kwestie is van net niet. “De Twente Cup heb ik altijd al graag een keertje willen winnen”, verklaart ze. “Bij de pony’s ben ik twee keer tweede en twee keer derde geweest. Nu is het dan eindelijk gelukt.”

Bas van der Aa, die in de beslissende omloop twee seconden extra moest winnen omdat hij in het basisparcours een springfout had gemaakt, leek na een prachtige rit met Goldfeyer lang dicht bij de Twente Cup. Maar de Albergenaar moest de laatste twee amazones die in de arena verschenen voor zich dulden. Ook Koopmans waande zich al winnares. Maar de piepjonge Veronique Morsink, vierdejaars leerlinge vwo aan het Carmel-College in Oldenzaal, gaf haar het enige passende antwoord tijdens de spectaculaire 31ste editie van de strijd om Twente’s meest traditionele wedstrijdcircuit voor landelijke ruiters. En zorgde er tevens voor dat de grote beker in de regio bleef.

Achter Bas van der Aa werd Wesley Mulder, als eerste vertegenwoordiger uit de klasse Z, vierde. Hij werd gevolgd door zes amazones. Lindy Stuivenberg, vooraf de grootste favoriet voor de Twente Cup, werd vijfde met Zihowin, Lisa Everts zesde met Archem B, Yo-Ann Kuipers zevende met H.o.k.’s Red Bull, Tess Krabbe achtste met Zip Code, Martine Helsloot negende met Abu Dhabi en Jeanette Corbeek tiende met Balugo.

Twente Cup pony’s
De Twente Cups voor ponyruiters zijn vrijdagavond gewonnen door Kim Droste en Jet Vrolijk. Droste was met Summer de beste van tien kandidaten voor de zege bij de pony’s kleine maat. Eerder had ze ook al de halve eindstrijd op haar naam geschreven. Vrolijk triomfeerde met Raisa Cestanii bij de pony’s grote maat (DE) na een imponerende barragerit. In de zwaarste categorie begonnen 23 deelnemers aan de finale.

Alles over de Twente Cup op www.hippischtwente.nl, auteur Willem Pfeiffer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *