18 januari 2014

Door:

Categorieën: Concoursen, Nieuws, Springen

Met de overwinning in de 1.50m Interfloor Prijs op vrijdagavond tijdens ICNN Drachten kan het weekend voor springruiter Albert Voorn niet meer stuk. De stijlruiter uit het Limburgse Evertsoord won de dertien deelnemers tellende barrage met Tobalio (v. Numero Uno), die zijn gedachten dit keer voor honderd procent bij het werk had en razend vlug was. De tweede prijs ging naar Dirk Demeersman met Fleuri van de Koekelberg (v. Winningmood).

 door Wendy Scholten

Albert Voorn en Tobalio zijn al talrijke keren opgesteld voor het Nederlands springteam en stonden garant voor menig foutloze omloop. Dat Tobalio een snelle is heeft zijn ruiter vaak genoeg ondervonden als hij onvrijwillig uit het zadel moest stappen, maar vanavond konden de snelheid en reflexen omgezet worden in een schitterende zege. Het mag gerust een ongebruikelijke zege genoemd worden, want Tobalio heeft sinds het jaar 2011 waarbij hij bij Albert Voorn in de leer kwam maar weinig indoorconcoursen gelopen.

Dat heeft twee redenen: In de winterperiode stortte Voorn zich op het geven van trainingen en clinics om brood op de plank te krijgen en de meeste indoorconcoursen lenen zich er niet voor om Tobalio optimaal te trainen. “Op 3 december heb ik een contract getekend, waardoor ik nu verzekerd ben van een jaar lang financiële onderstuning door Febo. Ik kan nu rustig om me heen kijken en paarden opbouwen en proberen constant op hoog niveau te rijden. Oftewel doen waar ik voor gemaakt ben: Paardrijden! Ik was met lessen volgeboekt tot eind maart, maar kan me nu richten op de concoursen.”

Op de vraag of Tobalio dan toch een indoorpaard is, reageert Voor met: ‘Ja, het is een indoorpaard doordat deze organisatie Irma en mij de gelegenheid geeft om dit paard voor te bereiden zoals het moet. Op de meeste indoorwedstrijden kan je nergens longeren omdat daar geen ruimte voor is. Voordat ik me inschreef, heb ik naar die mogelijkheden gevraagd en die waren er. Longeren is heel belangrijk voor Tobalio. De eerste dag doen we het 45 minuten voordat ik erop ga zitten, de tweede dag 35 minuten. Als ik dat achterwege laat en ik ga er twee uur lang op zitten, dan krijg ik niet voor elkaar wat met het longeerwerk wel lukt. Het voordeel is dat hij zo goed opgewarmd is dat ik in de paddock slechts zeven hindernissen spring voordat ik de ring inga en voor de barrage slechts vijf hindernissen. Als het perfect is, is het perfect. Ik probeer zoveel mogelijk energie te bewaren voor de proef.”

Die energie was zichtbaar in de piste. Tobalio wapperde hoog over het hout en was zeer goed bij de les. Er was niemand die zo snel draaide naar de voorlaatste hindernis en dat maakte het verschil met de rest. “Dit was gewoon een heel mooie barrage voor mij. Gisteren in het direct op tijd moest ik een twee keer binnendoor en dan springt hij voor de hindernissen waar je langs moet opzij, maar nu hoefde ik nergens binnendoor en dat was mijn voordeel! Heerlijk dit. Echt het Zwitserleven gevoel. Ik voel me ook fantastisch thuis hier in het noorden. Ik heb het gevoel dat het Noordense publiek fan is van Albert Voorn. Dat merkte ik in het verleden in Zuidlaren en Leeuwarden en nu hier weer. Gezellig druk is het. Hopelijk gaat het zondag in de Grote Prijs weer zo goed.”

Op donderdagavond was Jur Vrieling met de derde prijs met Flash Dance van Kalevallei de beste Nederlander in de 1.50m Lodewijk Assurantien Prijs. Rubriekswinnaars op vrijdag waren verder Juan Carlos Garcia met Paulin (v. Lucky Light) in de 1.40m ICNN Drachten Prijs,  Robert Vos met Cupido (v. Ustinov) in de 1.25-1.30m Sale of the Rising Stars Prijs en Leon Thijssen met Ulena (v. Baloubet du Rouet) in de 1.45m Utopia Mels Prijs. De finale van de GMB wintercompetitie werd voor het tweede jaar op rij gewonnen door Ellen Zwijnenberg met Boeve’s Boulogne (v. Carolus II).

www.icnndrachten.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *