20 januari 2014

Door:

Categorieën: Achtergrond, Concoursen, Springen

De hippische veldtocht van Drachten, begonnen op 3 januari, eindigde 19 januari in het volgepakte Fries Congres en Evenementen Centrum met de Grote Prijs van de Provincie Friesland. Zestig combinaties gingen van start en exact 25% daarvan bleef foutloos. Beste Nederlandse prestatie kwam op naam van Rabo Talententeamlid Jody van Gerwen.

Het publiek kreeg de barrage die het wilde. De eerste starter Gregory Wathelet (België) zette met de schimmelhengst Papillon Z een razendsnelle foutloze rit neer. Alle na hem komende combinaties beten daarop hun tanden stuk, tot de allerlaatste ruiter, de Brit Samuel Hutton, de starlijn doorsneed. Hij vroeg van de merrie Heidi du Ruisseau Z een hoog tempo in de lange eerste lijn richting oxer, wendde daarna scherp naar een steilsprong, om vervolgens de merrie onwaarschijnlijk kort voor de insprong van de dubbel te plaatsten. De balken trilden maar bleven liggen en voort ging het richting triple bar. Het paste niet, maar Heidi maakte een luchtreis en liet de palen liggen. Daarna in volle snelheid naar de laatste hindernis, een enorme kale steilsprong, en ook die werd foutloos overwonnen. Op de meet was Hutton bijna een volle seconde sneller dan Wathelet. De Italiaan Emanuele Gaudiano eindigde met de KWPN’er Admara als derde.

Voor de Nederlandse barrageruiters Jody van Gerwen (Limbricht) en Bart Bles (Babberich) was deze CSI 3* een mooie opwarmer voor Amsterdam. Rabo Talententeamlid Jody van Gerwen legde met Acord beslag op de vierde plaats, net voor Bart Bles, die met Lord Sandro DDH vijfde werd. “In het basisparcours deed ik het iets rustig aan. Mijn paard heeft als handicap dat als ik te voortvarend van start ga hij gedurende het parcours steeds gretiger wordt. Ik kon het ook rustig aandoen omdat mijn paard een grote galoppade heeft en daardoor een natuurlijke snelheid. Toch was het even schrikken dat ik maar vierhonderdste van een seconde over had. Ook in de barrage wilde ik niet tot het uiterste gaan. Waarom nu al snelheid vragen en alles weggooien waar ik in de afgelopen tijd zoveel energie heb gestoken? Het is nu nog te vroeg in de scholing van mijn paard om topspeed te gaan in een barrage. Natuurlijk kost het mijzelf moeite om me in bedwang te houden, maar dan denk ik maar aan alle barrages die nog komen”.

Ook Albert Voorn (Evertsoord) wist door te dringen tot de barrage, maar noteerde daarin met Tobalio een springfout op de allerlaatste hindernis en eindigde als achtste.

Bron: KNHS / Jacob Melissen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *