19 januari 2014

Door:

Categorieën: Achtergrond, Concoursen, Springen

Voor volgepakte tribunes speelde zich zondagmiddag in het Fries Congrescentrum een zinderende strijd af in de CSI3* Grote Prijs van de Provincie Fryslan. In de afsluitende proef van drie weken topsport waren vijftien prijzen te verdelen en exact vijftien ruiters drongen door tot de barrage. Winnaar werd de laatste ruiter op de startlijst: de 24-jarige Brit Samuel Hutton, stalruiter van Jan Tops uit Valkenswaard. Voor Nederland presteerden Jody van Gerwen en Bart Bles het best met een vierde en vijfde plaats.

ICNN Drachten is een internationaal concours dat op alle fronten merkbaar in de lift is. In twee jaar tijd is het prijzengeld met 110.000 euro verhoogd en voor de toekomst zal de prijzenpot nog verder aangevuld worden dankzij een ambitieus bestuur en enthousiaste sponsoren. Het resultaat is dat talrijke topruiters voor Drachten te porren waren en dat bracht veel publiek op de been.

Parcoursbouwer Louis Konickx bedacht voor het hoofdnummer een selectief parcours op 1.55m niveau, waarbij de tijd na de eerste drie combinaties twee seconden ruimer werd gezet om genoeg combinaties voor de barrage over te houden. Toch strandden er toch nog vier met een tijdfout buiten de barrage, waaronder Leopold van Asten.

Eerste barrageklant, Gregory Whatelet uit België, zette met Papillon Z (v. Perhaps) zette zo’n strakke rit neer dat hij daarmee tweede zou worden. Derde werd de Italiaan Emauele Gaudiano met de pas negenjarige Admara (v. Padinus). Vrijdagavond-winnaar en publiekslieveling Albert Voorn deed een aanval op hun tijd met Tobalio (v. Numero Uno), maar moest deze bekopen met een foutje op de laatste hindernis. “Ik kwam wat te dicht bij de hindernis met teveel hand eraan, maar ik ben blij dat ik weer bij de prijswinnaars hoor. Tobalio voelt super los in het lichaam aan en is klaar voor Jumping Amsterdam!”, vertelt Voorn, die het weekend met een achtste prijs afsloot.

Laatste starter Samuel Hutton trok de zege en daarmee 19.800 euro naar zich toe met Heidi du Ruisseau (v. Heartbreaker), die volgens hem ‘allergisch voor het hout is’. “Ze geeft zich altijd voor 110%. Ze houdt van haar job”, is Samuel Hutton enthousiast. Het is zijn eerste Grote Prijs overwinning met de merrie. “Normaal word ik tweede”, lacht hij. Het is een jaar geleden dat Hutton bij Jan Tops in dienst kwam en dat bevalt hem uitstekend. “Ik heb in een jaar tijd zoveel ervaring en kennis mogen opdoen. Ik rijd zeer goede paarden en krijg veel begeleiding van Jan en Edwina.”

Dat Jody van Gerwen uit Limbricht vierde zou worden, had ze op voorhand niet gedacht. Ze reed niet haar toppaard Tantalus, maar de sensibele en hete Acord (v. Andiamo) die nog maar weinig ervaring heeft op dit niveau. “Toen ik er anderhalf jaar geleden mee begon op 1.30m niveau, rende hij al weg als ik m’n hand omhoog deed. Ik had niets te vertellen, maar met rust en veel belonen is hij enorm gegroeid in het werk. Vrijdag sprong hij zo goed dat ik besloot om hem vandaag in de Grote Prijs te rijden. Een goede keus! Behalve een vierde prijs ben ik nu de wetenschap rijker dat hij ook dit soort proeven kan lopen!”

Tevreden was ook Bart Bles, die vorige week in Drachten al tweede was in de 1.45m Grote Prijs en nu met een vijfde plek afsloot. Vandaag reed hij Sandro Boy DDH (v. Lordanos) van De Havikerwaard  uit De Steeg. “Hij sprong geweldig. Die hengst heeft de hele zomer al heel constant gelopen en springt steeds hogere proeven. Ik zag dat in de barrage veel fouten werden gemaakt, waardoor ik besloot om wat tijd te nemen. Verstandig rijden, ook met het oog op Jumping Amsterdam waar ik volgende week mag rijden. De start van het nieuwe jaar kan in elk geval niet meer stuk. Het was geweldig rijden hier in Drachten.”

www.icnndrachten.nl

 Auteur Wendy Scholten

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *