12 januari 2014

Door:

Categorieën: Achtergrond, Concoursen, Springen

Tegen de internationaal geroutineerde Absie (Corland x Heartbreaker) van de Amerikaan Andrew Ramsay was hij niet opgewassen, maar dat deerde Bart Bles geen moment. De tweede prijs in de 1.45m TVM Verzekeringen Grote Prijs tijdens ICNN Drachten is weer een hoogtepunt in zijn carriere. “Zidane DDH heeft me verrast met zo’n resultaat!”, vertelt de ruiter uit Babberich, bij Zevenaar.

Voor volle tribunes reden twaalf van de zestig deelnemers aan de Grote Prijs hun barrage, waarin nogal wat kanshebbers strandden met een foutje. Zo werd Michael Greeve zesde met Taloubetdarco K Z (v. Taloubet K), Nathalie van der Mei zevende met Africa (v. Guidam), Albert Zoer achtste met Wollie Bollie (v. Cantos) en Chantal Regter negende met Bengel SFN (v. Jupilot).

Lange tijd ging de Spanjaard Luis Jesus Escobar Jimenez aan de leiding met de zeer wendbare Chevignon (v. Kannan), maar Bart Bles dook er 0,27 seconde onder met Zidane DDH (v. Celano) die van nature langzamer is maar uiterst sterk werd gereden en zeer veel macht op de sprong toonde. Dat het sneller kon, showde Andrew Ramsay en hij mocht de hoofdprijsvan 7.920 euro in ontvangst nemen.

Voor Bart Bles is de tweede plaats een opsteker. “Het was echt geen makkelijke proef, maar ik ben heel blij met hoe Zidane het deed. In de barrage heb ik echt profijt van zijn grote galop. Ik rijd ‘m nu zes maanden voor De Havikerwaard en ik heb hem rustig opgebouwd hier naar toe. Ik heb hem landelijk gereden, een keer nationaal en in Oblabbeek en Enschede internationaal in de middentour. Dit was onze eerste Grote Prijs en na vandaag weet ik zeker dat het een paard voor de toekomst is. Hij heeft me echt verrast. Leuk voor mij, maar ook voor eigenaar Jan van de Kamp van De Havikerwaard, die hem als veulentje kocht en altijd veel tijd in de paarden heeft gestoken.”

Bart Bles heeft een druk wedstrijdprogramma, want volgende week start hij ook in Drachten, met daarna Jumping Amsterdam. Weekenden om naar uit te kijken. “Het is niet heel makkelijk om een uitnodiging te krijgen voor de topconcoursen, maar dit soort resultaten helpen wel.”

“Wat een goede sport was dat”, vertelt Chris van Dam namens de organisatie vlak na de barrage. “Het was een mooi weekend met elke dag veel publiek, wat natuurlijk extra veel sfeer geeft. Voor het eerst hadden we alle dagen gratis toegang en parkeren en dat was een goede beslissing. We zitten natuurlijk tegelijk met de Friese hengstenkeuring. Iedereen die in Friesland iets met paarden heeft, gaan naar Leeuwarden, maar hopelijk komt een deel daarvan volgende week bij ons kijken tijdens het internationaal weekend op driesterren niveau. Zeker twintig ruiters van de top-100 wereldranking komt bij ons rijden.”

De 1.25m Stall Bengtsson & Kristoffersen Grote Prijs voor pony’s ging de zege naar Babette Kuijpers met Pico. Tweede werd Paris Morssinkhof met Pitch Pine, voor Rowen van de Mheen met Ensilla. De 1.15m Outdoor Gelderland Prijs voor pony’s ging naar Christy Dictus met Charming Z (v. Chuck Z). De Zweedse Helena Lundbäck won de 1.35m Anemone Horse Trucks Prijs met Bukowski (v. Larome), waarbij Michael Greeve tweede werd met Esprit van den Bisschop (v. Querlybet Hero).

www.icnndrachten.nl / auteur Wendy Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *