10 februari 2014

Door:

Categorieën: Achtergrond, Springen, Veilingen

De vijfjarige KWPN-goedgekeurde hengst Edinburgh (v. Vleut), geveild tijdens de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag, heeft afgelopen donderdag een droom laten uitkomen van eigenaar Jos Althuijzen uit Sint Anthonis. De hengst won niet alleen de dagwedstrijd in de KNHS/KWPN hengstencompetitie, maar ook de overall overwinning met Kristian Houwen.

Jos Althuijzen bedacht zich geen moment en liet de champagneflessen aanrukken om dit unieke moment te vieren met vrienden, familie en de familie Houwen. “Dit is zo ontzettend mooi”, is hij enthousiast. “Ik kocht Edinburgh als veulen op de Prinsjesdag veiling van zijn fokkers Evert Meijer en Gerard Lindeboom, liet hem, zoals ik met alle veulens doe, twee jaar opfokken in Frankrijk bij de zoon van mijn kameraad Sjef Cornelissen, en gaf hem in training aan Jos Houwen met het oog op de KWPN-hengstenkeuring. Echter in de eerste bezichtiging werd hij er al uit gegooid onder het mom van ‘te weinig hengst’. Jos en ik hadden beide vertrouwen in dat paard en we wilden ermee door. Ik wilde van de kosten af en gaf in ruil daarvoor de helft van Edinburgh aan Jos en Kristian ging ermee rijden.”

In de VION Cup in Ermelo sprong Edinburgh zo fantastisch dat hij door de KWPN-hengstenkeuringscommissie alsnog werd uitgenodigd voor het 50-dagen-verrichtingsonderzoek. De goedkeuring ging niet zonder slag of stoot. “Twee dagen voor het eindexamen, kreeg Jos te horen: ‘Kom hem maar ophalen, het springen compenseert hem toch niet genoeg. Jos was helemaal over de emmer. Hij vond dat Edinburgh wel een kans moest krijgen en dat kreeg hij niet door alleen maar 80 cm hoog te moeten springen. Dat verveelt hem. Hij heeft dat klaar gekregen met de commissie na overleg met Wim Versteeg. De hindernissen gingen 40 cm hoger, Edinburgh sprong uit het boekje en hij kreeg applaus. Voorzitter Daan Nanning kwam naar ons toe en zei: ‘Gefeliciteerd, de aanhouder wint.’”

In de hengstencompetitie liep Edinburgh alle keren in de topdrie, waarna hij in de finale als een scheermes draaide in de barrage en met zeer veel kwaliteit naar de zege sprong. “Mijn deel verkoop ik nog lang niet”, zegt Jos Althuijzen. “Paul Hendrix zegt: ‘Dit is zo’n verschrikkelijk goed paard, daar moet je zuinig op zijn. En ook Kristian zegt dat dit het beste paard ooit is waar hij mee gereden heeft.”

Edinburgh, gefokt uit ZZ-springpaard Olympic Queen (Darco x Wisconsin) en zeer nauw verwant aan de Grand Prix-springpaarden Nirvana, Tadmus, Tyson, Zandor en United King, werd tijdens Veulenveiling Prinsjesdag voor 25.000 euro aangekocht en die investering is het waard gebleken. “In het verleden kocht ik grotere hoeveelheden veulens, maar mijn filosofie is wel veranderd. Ik heb inmiddels zestig paarden en dat zijn er teveel. Het moet niet onoverzichtelijk worden. Daarom ga ik nu voor minder veulens, maar wel hogere kwaliteit en daarvoor moet je op de Prinsjesdag veiling zijn.”

Auteur: Wendy Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *