4 mei 2015

Door:

Categorieën: Veilingen

Veulenveiling Prinsjesdag bereikt een steeds grotere internationale kopersmarkt. In 2014 werd maar liefst 36% van de veulens en embryo’s naar het buitenland verkocht. In 2011 was dat nog maar 9%. De totale omzet bij Prinsjesdag lag in 2013 en 2014, mede dankzij de buitenlandse interesse, boven de 1 miljoen Euro. Om de kopers straks weer goed te kunnen bedienen is Prinsjesdag al volop aan het selecteren. Komende vrijdag 8 mei is de eerste officiële van in totaal acht selectiedagen in Nederland en België. Meer dan ooit focust Prinsjesdag op een collectie die uitblinkt in topkwaliteit.

De leden van de selectiecommissie, Fred van Straaten, Bert Poppelaars en de bestuursleden van Prinsjesdag, zijn ook buiten de selectiedagen om aanspreekbaar voor fokkers. Zo is er vaak vooraf al inzicht te verkrijgen voor fokkers of hun veulen op basis van het pedigree in aanmerking komt voor selectie. Het aanmelden van een veilingveulen via het inschrijfformulier op de website is daarom ook verplicht.

NVP-voorzitter Arjan van der Waaij: “We hebben als veiling heel duidelijk in beeld wat de kopers bij Prinsjesdag verwachten. Ze willen veulens uit moederlijnen waarin topsportprestaties verankerd zijn. Bij de springveulens is dat een harde voorwaarde, bij de dressuurveulens is dat wenselijk. Fokkers die een springveulen aanbieden uit een moederlijn waarin sport ontbreekt of te ver weg zit, kunnen we beter vooraf daarover informeren. Dat scheelt voor zowel de fokker als voor de selectiecommissie tijd en moeite.”

Naast de beoordeling van de pedigree biedt de inschrijving per formulier ook inzicht in het aantal veulens dat naar een selectieplaats komt. Als er niet genoeg veulens naar een locatie komen, kan een selectieplaats afgezegd worden. Dan worden de fokkers gevraagd om naar een andere locatie te komen. Op www.prinsjesdag.eu is 48 uur van tevoren altijd de definitieve route beschikbaar.

Veulenveiling Prinsjesdag is op de KWPN-hengstenkeuring al begonnen met een voorinschrijving van veulens en embryo’s. In de stand in Den Bosch werden al bijna 200 veulens ingeschreven. Van der Waaij: “Al die mensen hebben we gevraagd om ons te laten weten wanneer hun veulen geboren is. Vervolgens vragen we ze om de veulens op een selectieplaats te presenteren. Bij mensen die een groter aantal veulens verwachten proberen we soms ook thuis langs te gaan. Op die manier creëren we vroeg inzicht in het beschikbare aanbod. En door intensief contact met de fokkers weten we wat er waar geboren wordt. De collecties van de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag zijn kwalitatief van zeer hoog niveau de afgelopen jaren, getuige het enthousiasme onder het kooppubliek en de goede resultaten die de ex-veilingveulens in de sport en fokkerij boeken. De kunst is om dat niveau te handhaven en zelfs nog te verbeteren.’

Vanwege het grote aanbod aan veulens elk jaar is de foto- en videodag over twee dagen verspreid op vrijdag 31 juli en zaterdag 1 augustus.

Vind hier alle selectiedagen: www.veulenveiling.eu/selectiedagen-2014-selections-2014/. Volg de NVP ook op Facebook: www.facebook.com/veulenveilingprinsjesdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *